..NAJBOLjE OD PROFESORA PERVANA SA SP-a...
NAJBOLjE OD PROFESORA PERVANA SA SP-a

1. ŽENE I NOGOMET
Tijekom nogometnog prvenstva žene bolje znaju kada počinje utakmica, ne zato što ih zanima nego da bi nama zagorčale život. Obavezno se udebljaju nekoliko kilograma tako da što više ekrana pokriju kada prolaze ispred. Obavezno traže neke dokumente u blizini televizora, brišu prašinu, namjerno fokusiraju sve zajedničke obaveze koje se moraju obaviti točno u te datume, tako da ne ispadne da ste neodgovorni i da vam je nogomet važniji od svega drugoga. Dovode do osjećaja krivnje. -Važnije ti je da gledaš nogomet nego da ideš u gruntovnicu. Žene treba unaprijed obavijestiti o vašem mentalnom izbivanju za vrijeme utakmice, treba im objasniti da vas neće biti mjesec dana, duhovno, treba ih pripremiti kako bi što lakše prihvatile taj šok.
2. ARGENTINA - SICG
Ovdje su se udružile dvije zemlje da bi pobijedile Argentinu i razdružile da bi izgubile. Stvar je u tome da si i Srbija i Crna Gora napadale Argentinu, međutim, Argentina ih je pobijedila 6:0. Poslije je izbila svađa između nogometaša Srbije i nogometaša Crne Gore tko je primio koliko golova, govorilo se da je Srbija primila 4, a Crna Gora 2, ali nikako to nisu mogli staviti na papir. No razumijem ih ja, dok su igrali raspala im se država, pa su neki morali ostati u Njemačkoj na ¨baušteli¨. Igrati za državu koja ne postoji jedinstven je primjer uplitanja politike u sport, na loš način. S tugom sam gledao tih šest golova; prisustvuješ jednom raspad nečega što je nekada bilo nešto, a sad je ništa i to na terenu. Tih šest golova je šest republika od kojih je sad ostalo ništa. Dakle, šest golova jednako je šest republika nasuprot nula golova, tj. sada nula republika. Povijest u malom.
3. NjEMAČKA - POLjSKA
Nevjerojatno je kako je nogomet simbol nacija. Nijemci su radišni, trude se, nitko ne dobije otkaz, svi rade… Dakle, sigurno će Njemačka napasti Poljsku pod izlikom da su Poljaci prvo napali Njemačku.
4. HRVATSKA - BRAZIL
Oduvijek sam govorio da Brazil nije onaj Brazil i svi su se iščuđavali mojim riječima. No pokazalo se da sam imao pravo. Ona poznata ¨lako je biti general poslije bitke¨ funkcionira svuda osim u Hrvatskoj. Tu nije lako biti general poslije bitke, dapače, tu si tek nadrljao ako si general poslije bitke unatoč lošim iskustvima ostalih generala. Govorio sam da Brazil nije onaj Brazil, ali istina je da se oni igraju. Dakle, Brazilci se igraju, igraju se nogometa, vidite onaj osmijeh Ronaldinha. Moraš vidjeti osmijeh Ronaldinha, vidi se s pet kilometara. Mi smo tu trebali ići na pobjedu i dati dva gola, a oni jedan, e onda bismo ih pobijedili. Mogli smo ih pobijediti, ali oko njih se stvorila tolika pompa, da smo se i mi tog papirnatog tigra uplašili. Dakle, uplašili smo se monstruma kojeg smo sami proizveli u glavama, to je klasika, još od Frankensteina.
5. HRVATSKA - JAPAN
Svi znaju da Japan svoje nedostatke nadomjesti svojom bolesnom požrtvovnošću, poput kamikaza; pretrčavali su nas, preskakali su nas, bez obzira na to što je najviši visok tek metar i 62 centimetra. Skrili su loptu. Nismo iskoristili svoju nadmorsku visinu, nismo ih nadskakali. U Japanu se nogomet igra oduvijek. Engleska, Francuska, tamo vole nogomet, ali u Japanu ga obožavaju i protiv tako raspoloženog protivnika zaista nismo mogli. Oni nam jednostavno nisu dali da zabijemo gol, njihov je vratar čak rukama branio naš jedanaesterac kako bi nas spriječio da pobijedimo.
6. HRVATSKA - AUSTRALIJA
Tu nas nije htjela sreća, iako sam mislio da ćemo tu sigurno dati sve od sebe jer na drugoj je strani bilo toliko Hrvata, a Hrvat daje najviše kad radi nešto protiv drugog Hrvata. Kada treba igrati protiv Hrvata, Hrvat igra najbolje. No ispalo je da su i s druge strane također Hrvati i da to vrijedi obostrano, pa su tako i ovi dali sve od sebe da pobijede Hrvate. Osim toga, iako smo i rukama i nogama htjeli doći do pobjede nismo mogli, jer Australija je imala sreće, a imala je i suca ne svojoj strani. On je, naime, potpuno sumanuti engleski djelitelj pravde i kao svi Englezi dijelio je pravdu, onako engleski - primjer njihove pravde možete vidjeti diljem svijeta. Koliko su neki naši igrači željeli igrati i pobijediti govori činjenica da su i sa tri, četiri ostajali na terenu i stoga, bili su jači od suca, od pravde. Na europskom prvenstvu trebamo isto tako igrati. Čim zarana povedemo, trebamo svi u šesnaesterac i slijedećih 87 minuta braniti napade protivnika.
7. MASKOTA GOLEO
Kako je došlo do toga da stari zaštitni znak Njemačke bude lav? Po imenu Goleo - leo je lav. Stvarno briljantno smišljeno. Čim sam vidio lava prva mi je asocijacija bila Njemačka i nogomet. Ne znam od kuda Njemačkoj lav, koja je tu povezanost. Možda je Ngoro-Ngoro krater bio prepun lavova ili je Rommel u Africi vidio lava… Ne znam odakle im lav. Ta bi životinja bila recimo maskota Južnoafričke republike, no sada kad su je uzeli Nijemci, ta će država morati uzeti neku njihovu životinju za maskotu. Jedini je problem što u Njemačkoj nema životinja. Koja je životinja karakteristična za Njemačku - jedino vepar, divlja svinja. Recimo vepar kao maskota - simpatični Vepreo. A tko pogodi vezu između Njemačke i lava neka nam piše i osvojit će sedam dana u Čazmi.
8. SUĐENjE
Potpuni poraz, potpuni gubitak vjere u suđenje. Kakvo je suđenje u svijetu, kod nas je još super. Možda je to danak apotekarskoj vagi, jer se svaki njihov potez prati s 13 kamera, a svaki posao tako sagledan također bi se pretvorio u debakl. Tako pažljivo skeniran nitko ne bi bio dobar. Ovdje je suđenje loše, nije dobro, tendenciozno je, cijelo je vrijem za Talijane, tako da nije ni čudo da je proglašeno debaklom. Suđenje je dijeljenje pravde, a ako se tako dijeli pravda onda se gubi vjera u nju. No opet se treba vratiti na 13 kamera, previše ih je, treba biti samo jedna, onako malo iz daljeg da se sve vidi. Ako se gleda s 13 kamera i bez teleobjektiva, suđenje je bilo loše, a ako se gleda iz daljine s jednom kamerom onda je bilo fenomenalno. Zamislite kirurga, policajca ili predsjednika vlade da ga snima 13 kamera, pa ti bi stalno griješili.
9. ROONEY/ZIDANE
Od prljavština na prvenstvu Rooney je najgori. Svi mi muškarci znamo što je on napravio Ronaldu i svi znamo kako to boli. On je njemu stao kopačkom na vrstu, na produžetak vrste. Tko zna kakav je sad Ronaldo muškarac. Rooney je to namjerno napravio, pogledajte mu samo facu, grubijan iz Sohoa koji je navikao gaziti ljude druge boje kože. Onda su poslije fućkali Ronaldu jer je Tražio da Rooney dobije crveni karton. Čovjek je tražio pravdu i poslije mu se fućkalo i sad više ne može igrati u Engleskoj, jer je pravda pobijedila. Im pravda pobijedi ne možeš više igrati u Engleskoj. Zinedine Zidane je sigurno bio izazvan i stopostotno sam na njegovoj strani. To je sudba i naroda s ovih prostora, sudbina žrtava. Mi smo vidjeli samo pola toga, morali bismo imati potpuni uvid da bismo sudili, a to je nemoguće imati. Što mu je rekao? Možda ga je uštipnuo, vidjeli smo da ga dira po trbuhu! Možda mu je rekao najodvratnije stvari. Zidane je reagirao kao čovjek, a ne kao nogometaš. On ne bi bio čovjek da to nije napravio. On je reagirao kao čovjek za mene.
10, FINALE
Sva ljepota talijanskog nogometa nalazi se u njihovim igračima. Recimo Luca Toni, što je to lijep igrač. Na korak sam od iskoraka kad vidim Lucu Tonija. Ma koje misice, on je ljepota, pa kad da gol, pa skine dres, pa kornjača, a tetovaže. Odmah se zapitam, krenu mi mnoga pitanja. Talijančići su u finalu dobili na sreću, ali kad vidim njihovo veselje nakon pobjede odmah mi je jasno koliko im je stalo. Oni imaju stav kao da ih nije briga, a na kraju se vidi da bi umrli da nisu pobijedili. Bilo bi 20 do 30 mrtvih na stadionu da nisu pobijedili. Talijančići su nama bliski, dijelimo more, volimo njihovu književnost, filmove, glazbu, pa San Remo, pa Venecija, naša drva drže Veneciju, naši hrastovi. Istra je puna Talijana, svi ih vole, tamo su svi Talijani. A oni su i savršeni glumci, tako lijepo padaju u šesnaestercu. Svaki Talijan ima položeni kratki tečaj glume. Kada vidiš kako padnu, poželiš potrčati i dati im umjetno disanje, npr. Luci Toniju.